Translate Kapritsio

What Are These?

Ασφαλή τα μοσχεύματα ματιών από βλαστοκύτταρα...

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την πρώτη κλινική μελέτη στον κόσμο για την χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων για την θεραπεία ασθενειών των ματιών, δείχνουν πως η μέθοδος είναι ασφαλής, ανακοίνωσαν αμερικανοί ειδικοί.

Επιστήμονες από την εταιρεία Advanced Cell Technology έγραψαν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» για την πορεία της υγείας δύο ασθενών, στους οποίους εμφυτεύθηκαν μοσχεύματα αμφιβληστροειδούς δημιουργημένα από βλαστικά κύτταρα.

Η εμφύτευση έγινε προ τετραμήνου και οι ασθενείς είναι καλά.
Πειράματα με την τεχνική που χρησιμοποίησαν άρχισαν να διεξάγονται και στο Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Moorfields, στο Λονδίνο. Όμως οι ειδικοί λένε πως θα περάσουν χρόνια έως ότου εγκριθούν αυτές οι θεραπείες.

Ο στόχος αυτών των πρώτων κλινικών δοκιμών είναι να ελεγχθεί η ασφάλεια της μεθόδου.

Η θεραπεία αφορά τη λήψη υγιών, ανώριμων κυττάρων από ένα ανθρώπινο έμβρυο, τα οποία στη συνέχεια καλλιεργούνται στο εργαστήριο για να εξελιχθούν στα κύτταρα που επιστρώνουν το οπίσθιο τμήμα του ματιού – τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι εγχέοντας αυτά τα κύτταρα στα άρρωστα μάτια, θα μπορούν να αποκαταστήσουν την όραση ασθενών με ανίατες έως σήμερα ασθένειες, όπως η νόσος του Stargardt– μία από τις κύριες αιτίες τυφλώσεως των νέων.

Η Advanced Cell Technology συνεργάζεται με το Ίδρυμα Οφθαλμού Jules Stein του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).

Οι δύο ασθενείς στους οποίους έγινε η έγχυση είναι μία 70χρονη με ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος (είναι η κύρια αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων στις ανεπτυγμένες χώρες) και μία 50χρονη με νόσο του Stargardt.

Και οι δύο είχαν εξαιρετικά μειωμένη όραση και εθεωρούντο πρακτικά τυφλές.

Σε κάθε μία από τις ασθενείς έγινε έγχυση 50.000 επιθηλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς σε ένα από τα άρρωστα μάτια τους. Μετά την εγχείρηση, διαπιστώθηκε πως τα νέα κύτταρα είχαν προσκολληθεί στον αμφιβλητροειδή τους και αναπτύσσονταν αλλάζοντας τη δομή του.

Τα κύτταρα παραμένουν ζωντανά τέσσερις μήνες αργότερα και, παρότι δεν ήταν αυτό ο στόχος της μελέτης, οι δύο γυναίκες παρουσιάζουν μικρή βελτίωση της οράσεώς τους.

Επιπλέον, έως στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες ή σημάδια απόρριψης των εμφυτευμένων κυττάρων από τον οργανισμό τους.

Μολονότι τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα και πως θα χρειασθούν αρκετά ακόμα χρόνια έρευνας για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Απώτερος στόχος τους, πάντως, είναι να εφαρμοστεί η θεραπεία σε πρωιμότερα στάδια των δύο νόσων, ούτως ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να διασωθεί η όραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...