Translate Kapritsio

What Are These?

Η συμμετοχή στο PSI+ θα κρίνει και το είδος της χρεοκοπίας της Ελλάδος

Με 55%-60% συμμετοχή προσωρινή πραγματική χρεοκοπία – Με 75% συμμετοχή επιλεκτική χρεοκοπία –To τελικό όφελος δεν θα ξεπεράσει τα 40-50 δισ και ο ρόλος των CACs

Το PSI+ θα υλοποιηθεί καθώς όπως έχει κατ΄ επανάληψη τονιστεί άπαξ και δεν υπάρχει σαφές plan B η Ευρώπη και η Γερμανία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια άναρχη και βίαιη χρεοκοπία της Ελλάδος.

Το PSI+ θα προχωρήσει λοιπόν και αυτό δεν .......
έχει αμφισβητηθεί πλην της τεχνικής πόλωσης που ανέκυψε πριν λίγες μέρες.
Ωστόσο κομβικά σημεία για την επιτυχή διεξαγωγή του PSI+ θα είναι το τελικός όφελος για την Ελλάδα και αυτό θα κριθεί από την συμμετοχή στην αναδιάταξη του χρέους.

Με βάση όλες τις ενδείξεις το καθαρό κέρδος της Ελλάδος δεν θα ξεπεράσει τα 40-50 δις ευρώ.
Τα 40-50 δις προκύπτουν αν προστεθεί το όφελος που θα καρπωθεί η Ελλάδα από το haircut των ομολογιούχων αλλά και το επιτόκιο στα νέα κουπόνια και αν αφαιρεθούν τα κεφάλαια τα οποία το ελληνικό κράτος θα χρησιμοποιήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ΤΧΣ.
Κλειδί για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας του PSI+ είναι η συμμετοχή.
Τα hedge funds που κατέχουν 16 δις θέλουν να σαμποτάρουν την διαδικασία, η ΕΚΤ με μια ακατανόητη προσέγγιση δεν συμμετέχει όπως και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Με βάση λοιπόν την εξέλιξη της όλης διαδικασίας και εφόσον παραμένει εθελοντική θα συμμετάσχουν στην διαδικασία περίπου το 60% κατόχων ομολόγων.
Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή τότε προφανώς η συμμετοχή δεν θα ικανοποιεί και θα υποχρεωθεί η Ελλάδα να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης τα CACs καθιστώντας από εθελοντική, υποχρεωτική την διαδικασία.
Με υποχρεωτική συμμετοχή θα συγκεντρωθεί ο στόχος σχεδόν του 100% χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Στην περίπτωση ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης, η χρεοκοπία θα είναι προσωρινή μεν χρονικά αλλά ρεαλιστική.
Αν τώρα λόγω της απειλής ότι η διαδικασία μπορεί να μετατραπεί σε υποχρεωτική λόγω των CACs η συμμετοχή είναι μεγάλη τότε είναι πολύ πιθανό να φθάσει ή να ξεπεράσει το 75%.
Με ποσοστό 75% και υψηλότερα π.χ. 80% δεν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης και η χρεοκοπία που θα υποστεί η Ελλάδα θα είναι επιλεκτική χρεοκοπία εντός ευρώ.
Αν προχωρήσει το PSI+ είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα υποστεί χρεοκοπία.
Το ζητούμενο είναι αν η χρεοκοπία θα είναι βαθμολογική ή πραγματική και αυτό θα κριθεί από την συμμετοχή των ομολογιούχων στο PSI+…

Οι τύποι της χρεοκοπίας

Κατά τον οίκο Fitch, η επίτευξη συμφωνίας για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους θα οδηγήσει τη χώρα σε καθεστώς προσωρινής χρεοκοπίας (temporary default).
Aπό την πλευρά της η S&P έχει διαμηνύσει ότι θα υποβαθμίσει την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default)
"Eπενδυτές προετομαστείτε... η υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς selective default (επιλεκτική χρεοκοπία) ή outright default (ολοκληρωτική χρεοκοπία) από την S&P έρχεται", προειδοποιούν οι Michael Saunders και Mark Schofield, αναλυτές και οι δύο της Citigroup.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...