Translate Kapritsio

What Are These?

Οι μεγαλύτερες επαναστάσεις του 21ου αιώνα


Οι επαναστάσεις μετασχηματίζουν τον κόσμο μας την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον. Κοινωνικά και πολιτικά κινήματα έχουν δημιουργήσει μια ξεχωριστή εποχή και έχουν αφήσει το σημάδι τους, το οποίο άνοιξε το δρόμο για σημαντικές αλλαγές.

1. Πορτοκαλί Επανάσταση, 2004-2005

Στις 22 Νοεμβρίου 2004, χιλιάδες ειρηνικοί διαδηλωτές γέμισαν την πλατεία Independent στο Κίεβο για να διαμαρτυρηθούν για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ουκρανία και τη δύναμη της κυβέρνησης να τροποποιήσει τα αποτελέσματα. Αυτή η μη-βίαιη διαμαρτυρία έγινε γνωστή ως Πορτοκαλί Επανάσταση (Orange Revolution). Στις 3 Δεκεμβρίου, ακολούθησε μια νίκη για τους πορτοκαλί επαναστάτες και υποστηρικτές του Viktor Yushcenko. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας ζήτησε νέα καταμέτρηση των ψήφων και νέες εκλογές. Υπό τον έλεγχο διεθνών παρατηρητών, οι εκλογές έγιναν χωρίς κανένα πρόβλημα. Ως μέρος της Πορτοκαλί Επανάστασης, το Σύνταγμα της Ουκρανίας τροποποιήθηκε και μεταφέρθηκε η εξουσία από τον πρωθυπουργό στην Βουλή.


2. Αιγυπτιακή Επανάσταση, 2011

Εμπνευσμένη από την επανάσταση της Τυνησίας, η Αιγυπτιακή Επανάσταση του έλαβε χώρα στις 25 Ιανουαρίου 2011. Πλήθος διαδηλωτών απαίτησε την απομάκρυνση του Αιγύπτιου προέδρου Hosni Mubarak από την εξουσία. Τουλάχιστον 846 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 6000 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τον στρατό, σε μεγάλες πόλεις όπως το Κάιρο και η Αλεξάνδρεια. Στις 11 Φεβρουαρίου, ο Mubarak παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του, έπειτα από εκτεταμένες διεθνείς επικρίσεις και ο στρατός ανέλαβε την εξουσία μέχρι ο νέος πρόεδρος να εκλεγόταν.


3. Τυνησιακή Επανάσταση, 2010-2011

Η Τυνησιακή Επανάσταση ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010 και οδήγησε στην αποπομπή του προέδρου Zine El Abidine Ben Ali τον Ιανουάριο του 2011. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η διαφθορά των πολιτικών ήταν μερικά από τα παράπονα των επαναστατών. Η επανάσταση αυτή προκάλεσε κύματα διαδηλώσεων στην Αίγυπτο και σε άλλες αραβικές χώρες (Αραβική Άνοιξη).


4. Βολιβαριανή Επανάσταση, 2007

Η επανάσταση αυτή αναφέρεται σε ένα δεξιό κοινωνικό και πολιτικό κίνημα στη Βενεζουέλα. Το κίνημα οδηγήθηκε υπό την ηγεσία του προέδρου της Βενεζουέλας Hugo Chavez. Η «Βολιβαριανή Επανάσταση» (Bolivarian Revolution) πήρε το όνομά της από τον Simon Bolivar, ο οποίος διέπρεψε στον αμερικάνικο πόλεμο της ανεξαρτησίας και πέτυχε την ανεξαρτησία του μεγαλύτερου μέρους της Λατινικής Αμερικής από την Ισπανική κατοχή. Η Βολιβαριανή Επανάσταση στόχευε στην δημοκρατία, την δίκαιη κατανομή εσόδων και στο τέλος της διαφθοράς στη Βενεζουέλα.


5. Επανάσταση των Ρόδων, 2003

Η Επανάσταση των Ρόδων ήταν μια λαϊκή διαμαρτυρία για τις νόθες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, που προκάλεσαν πολιτική εξέγερση. Η εξέγερση ανάγκασε τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας Eduard Shevardnadze να παραιτηθεί στις 23 Νοεμβρίου 2003. Θετικές οικονομικές και πολιτικές αλλαγές ακολούθησαν στο εσωτερικό της χώρας μετά την επανάσταση, ιδιαίτερα την πρωτεύουσα Tbilisi. Οι ζωές των πολιτών καθώς και η λιγότερη διαφθορά της αστυνομίας ήταν θετικές βελτιώσεις επίσης.


6. Επανάσταση του Κιργιστάν, 2005

Η Επανάσταση του Κιργιστάν θεωρήθηκε ως ένας πολλά υποσχόμενος θρίαμβος της δημοκρατίας. Κυβερνώντας την χώρα από την ανεξαρτησία της από την Σοβιετική Ένωση, ο πρόεδρος Askar Akaev, δεν είχε δικαίωμα να δηλώσει για πρόεδρος ξανά. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε από το να μείνει για παραπάνω διάστημα στην εξουσία. Στην πραγματικότητα, έπρεπε να εκδιωχθεί από το γραφείο του και την χώρα πριν παραιτηθεί και ορίσει διάδοχο τον γιο του.
Αλλά τα χρόνια μετά την επανάσταση έχουν δει μια υποτροπή όσον αφορά την πορεία της χώρας προς τη δημοκρατία. Στην πραγματικότητα, το Κιργιστάν έχει αφομοιώσει κάποιες από τις πιο απεχθείς πτυχές αυταρχισμού των γειτονικών χωρών.


7. Επανάσταση της Ονδούρας, 2009

Μέλη των ενόπλων δυνάμεων εισέβαλαν στο σπίτι του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Ονδούρας Manuel Zelaya και τον μετέφεραν με τη βία σε ένα αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Κόστα Ρίκα.  Οι επαναστάτες πήγαν ενάντια στο Σύνταγμα της Ονδούρας το οποίο απαγορεύει την αλλαγή του χρόνου προεδρίας, που ήταν τέσσερα χρόνια. Η απόπειρα επανάστασης ξεκίνησε μετά την απόπειρα του Zelaya να αλλάξει το Σύνταγμα και να κάνει δημοψήφισμα.


8. Επανάσταση των Κέδρων, 2005

Η Επανάσταση των Κέδρων ξεκίνησε με εξεγέρσεις στο Λίβανο σε διαμαρτυρία για την επιρροή της Συρίας. Πολλοί διαδηλωτές ήθελαν η Συριακή Κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματα της από το Λίβανο. Επίσης, προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια ανεξάρτητη ηγεσία και να απελευθερώσουν τον πρώην πρωθυπουργό, Michel Aoun, από την εξορία. Η επανάσταση οδήγησε στην δολοφονία του πρωθυπουργού Rafik Harini, το 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...