Translate Kapritsio

What Are These?

ΕΝΑ ΚΑΠΡΙΤΣΙΟ................

Ένα λογοτεχνικό καπρίτσιο. Αγγλικη πεζογραφια............Τζων Φώουλς.











Ο Τζων Φώουλς (1926-2005) υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Άγγλους λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Τα μυθιστορήματά του –«Ο Συλλέκτης», «Ο Μάγος», «Η Ερωμένη του Γάλλου Υπολοχαγού»,- μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και μεταφέρθηκαν στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Σύμφωνα με τους αναγνώστες της εφημερίδας Guardian, ο Φώουλς κατατάσσεται στους εκατό σπουδαιότερους συγγραφείς όλων των εποχών.

Η ιστορία ξεκινάει την παραμονή της Πρωτομαγιάς του 1736. Πέντε παράξενοι ταξιδιώτες φτάνουν σε ένα πανδοχείο της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Πρόκειται για τον γιο ενός αριστοκράτη και τον κωφάλαλο υπηρέτη του, μια πόρνη και δυο ηθοποιούς. Αυτή η αταίριαστη ομάδα ανθρώπων ταξιδεύει με μια ψεύτικη πρόφαση και κανένας δεν γνωρίζει τον πραγματικό λόγο του ταξιδιού. Λίγο καιρό αργότερα ο κωφάλαλος υπηρέτης βρίσκεται κρεμασμένος με ένα μπουκέτο βιολέτες στο στόμα του, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις ταξιδιώτες έχουν εξαφανιστεί. Ο δικηγόρος Αίυσκοφ παίρνει την εντολή από έναν πανίσχυρο αριστοκράτη να ερευνήσει την υπόθεση. Μετά από κοπιαστικές αναζητήσεις καταφέρνει να εντοπίσει τους δυο ηθοποιούς και τη -μετανοημένη πια- πόρνη, αλλά όχι τον νεαρό ευγενή. Όσο προχωράει με τις ανακρίσεις τα στοιχεία τον οδηγούν σε δυσάρεστα συμπεράσματα και του παρουσιάζουν τον κόσμο των θρησκευτικών αιρέσεων.

Ο Φωουλς δημιουργεί σε αυτό το βιβλίο του έναν διαφορετικό τρόπο γραφής: το καθαρό αφηγηματικό μέρος περιορίζεται σε λίγες σελίδες, ενώ η υπόλοιπη ιστορία ξετυλίγεται μέσα από καταθέσεις, ανακρίσεις και επιστολές. Με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο ο συγγραφέας καλεί τον αναγνώστη να γίνει μάρτυρας ενός κόσμου σκοτεινού, όπου διαφορετικές θρησκευτικές απόψεις και οι φιλοσοφικές σκέψεις μπορούν να αποβούν εξίσου επικίνδυνες για το απροετοίμαστο μυαλό αυτού που θα τις ακολουθήσει. Η κοινωνική κατάσταση στην Αγγλία εκείνης της εποχής διαφαίνεται, επίσης, μέσα από την αφήγηση, όπου η κυρίαρχη αρσενική, τετράγωνη και καθαρά ταξική λογική, αδυνατεί να κατανοήσει τη συναισθηματική και ενστικτώδη γυναικεία λογική -εκπροσωπείται στο μυθιστόρημα από τη Ρεβέκκα, τη μετανοημένη πόρνη-, που καταφέρνει μέσα από εντελώς προσωπικές και οδυνηρές διαδικασίες να φτάσει στην πίστη και την κατανόηση του κόσμου.

Το μυθιστόρημα είναι ένας αστυνομικός γρίφος σχετικά με έναν νεαρό ευγενή και το καπρίτσιο του. Είναι όμως και το λογοτεχνικό καπρίτσιο ενός σπουδαίου συγγραφέα που πρωτοτυπώντας στη γραφή και την ιστορία ξεδιπλώνει φιλοσοφικές, θρησκευτικές και κοινωνικές θεωρίες της Αγγλίας του 18ου αιώνα πιο άμεσα από ό,τι θα μπορούσε μέσα από ένα δοκίμιο.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...