Translate Kapritsio

What Are These?

Εγκυμοσύνη και γυμναστική

Επιτρέπεται ο αθλητισμός και η άσκηση την περίοδο της εγκυμοσύνης; Τι περιορισμοί υπάρχουν; Ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται;
 


 Η  εγκυμοσύνη αποτελεί για τη γυναίκα μια έντονη ψυχική και σωματική επιβάρυνση. Το πρόσθετο έργο που αναλαμβάνει το σώμα με την εγκυμοσύνη, υπολογίζεται σε 25 έως 30%. Από τους πρώτους ήδη μήνες της κυήσεως αρχίζει η επιβάρυνση των λειτουργιών της ανταλλαγής της ύλης και του κυκλοφοριακού συστήματος. Γι’ αυτό το λόγο η γυναίκα πρέπει να σταματά την επίδοση της στον αθλητισμό από τους πρώτους μήνες της κυήσεως. Γυναίκες που ασκούνταν ερασιτεχνικά αλλά σε τακτικά χρονικά διαστήματα πρέπει να περιορίσουν τα επίπεδα δραστηριότητας τους ενώ εκείνες που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη γυμναστική κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές , ξεκινώντας με πολύ αργούς ρυθμούς και έχοντας φυσικά ενημερώσει πρώτα το γιατρό που τις παρακολουθεί  και στη συνέχεια το γυμναστή που θα ετοιμάσει το προσωπικό τους πρόγραμμα γυμναστικής. Με τη στάση αυτή γίνεται προσπάθεια να προληφθούν και να περιοριστούν  προβλήματα υγείας όπως μυοσκελετικοί τραυματισμοί της μητέρας, τραυματικές βλάβες για το έμβρυο κα.
γυμναστικη για εγκυο1 Εγκυμοσύνη και γυμναστικήΟ ελαφρύς αθλητισμός, όπως η βάδιση και το κολύμπι αποτελούν εξαιρετικές ασκήσεις για όλες τις έγκυες γυναίκες και ιδιαίτερα για όσες  δεν ήταν σωματικά δραστήριες πριν από την εγκυμοσύνη.  Από τον πέμπτο μήνα της κύησης  πρέπει να σταματά κάθε αθλητική επίδοση και να  αντικαθίσταται  με την ειδική γυμναστική της εγκυμοσύνης.  Άλλoτε επικρατούσε η άποψη ότι ο αθλητισμός κατά την εγκυμοσύνη επέφερε πρόωρο τοκετό , αυτό όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί .
Αυτό που έχει πολλαπλώς επιβεβαιωθεί είναι το γεγονός ότι μετά την εγκυμοσύνη η γυναίκα αποκτά συνήθως  μεγαλύτερη σωματική απόδοση. Πολλές πρωταθλήτριες του ελαφρού αθλητισμού, της κολύμβησης , των παγοδρομιών, έφθασαν σε πολύ καλύτερες επιδόσεις μετά από έναν ή περισσότερους τοκετούς, μολονότι βέβαια με την εγκυμοσύνη είχαν διακόψει την προπόνηση τους. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να το συνδέσει κανείς με την ανακατανομή των ορμονών και τις αναζωογονητικές ιδιότητες που έχει η εγκυμοσύνη.
Χωρίς φόβο λοιπόν, αλλά με επαγγελματική επίβλεψη, ξεκινήστε από αύριο ένα  πρόγραμμα δραστηριοποίησης προσέχοντας να μη το παρακάνετε!
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...