Translate Kapritsio

What Are These?

Ο άνδρας που έκανε τις Γυναίκες να λιποθυμούν.....






Μια χειμωνιάτικη μέρα του 1904 ο συγγραφέας του Sherlock Holmes, Arthur Conan Doyle, οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα το αυτοκίνητό του προς το εξοχικό του. Χάνει τον έλεγχο, το αυτοκίνητο......
βγαίνει από τον δρόμο και αναποδογυρίζει, εγκλωβίζοντας τον Conan Doyle, μέχρι να τον βγάλουν διερχόμενοι οδηγοί.

Λίγο αργότερα θα πει: «Δεν ξέρω και πολλούς άνδρες που να είχαν ένα τόνο βάρους πάνω στο σώμα τους και να το άντεξαν»!

Απέδωσε τη σωτηρία του στις ασκήσεις μυϊκής ανάπτυξης που του είχε κάνει ο Eugen Sandow, ο παγκοσμίως διάσημος σιδερένιος άνδρας και bodybuilder, στο Ινστιτούτο Φυσικής Αγωγήςπου διέθετε στην οδό St James 33a, στην καρδιά του Λονδίνου.





Μέχρι τη στιγμή του ατυχήματος, ο Conan Doyle είχε ακολουθήσει μεθόδους εκγύμνασης του Sandow για αρκετά χρόνια, γεγονός που δικαιολογούσε την υπέροχη φυσική κατάσταση του μυθιστοριογράφου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι δύο άνδρες είχαν γίνει στενοί φίλοι, τόσο που το 1901, ο Sandow είχε καλέσει τον Conan Doyle να είναι ένας από τους τρεις κριτές στη διοργάνωση που αποκαλούσε «ο μεγάλος ανταγωνισμός», τον πρώτο εθνικό διαγωνισμό bodybuilding που διεξήχθη ποτέ στη Βρετανία.

Tο πρώτο σόου bodybuilding

Το Royal Albert Hall βυθίστηκε στο σκοτάδι και οι προβολείς φώτιζαν τα κορμιά των 80 διαγωνιζόμενων που φορούσαν καλσόν και φορμάκια leopard, οι οποίοι φούσκωναν τους καλά ανεπτυγμένους μυς τους, ενώ το πλήθος τους αποθέωνε.

Υστερα από αρκετές ώρες νικητής αναδείχθηκε ο William Murray από το Lancashire, ο οποίος ως βραβείο πήρε ένα επιχρυσωμένο γυμνό άγαλμα του Sandow.

Ο διαγωνισμός είχε μεγάλη απήχηση σε φτωχούς και πλούσιους και ο Sandow έδωσε τα έσοδα της εκδήλωσης ως φιλανθρωπική υποστήριξη στις χήρες και τα ορφανά των πεσόντων στον πόλεμο του Μπόερ.

Ήταν μια χειρονομία που χαρακτηρίζει ένα γενναιόδωρο άνθρωπο που αργότερα θα γινόταν χορηγός στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1908 και θα παρείχε οικονομική υποστήριξη για την αποστολή του Έρνεστ Σάκλετον στον Νότιο Πόλο.

Ο Eugen Sandow ήταν ο άνδρας που θαυμαζόταν όσο κανένας άλλος στη χώρα, και άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόντουσαν οι Βρετανοί για την φυσική κατάσταση.

Τον συνεπήραν τα αγάλματα στη Ρώμη

Εφτασε στο νησί το 1889, σε ηλικία 22 ετών. Είχε γεννηθεί στο Konigsberg της Πρωσίας ως νόθο παιδί και ιυοθετήθηκε από την οικογένεια Muller. Σε ηλικία 15 ετών ο πατέρας του τον πήρε μαζί του σε ένα ταξίδι στη Ρώμη, όπου θαύμασε τα σώματα που παρουσίαζαν τα κλασικά αγάλματα.

Μόλις γύρισε στο Konigsberg, ο έφηβος Sandow, άβαλε σκοπό να αποκτήσει αυτό το κορμί των τέλειων αναλογιών που είχε δει στα αγάλματα.

Σε ηλικία 18 ετών για να αποφύγει την 5ετή θητεία στο στρατό, έφυγε από την οικογένειά του και άρχισε τα ταξίδια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, παρουσιάζοντας το κορμί του σε music halls, δουλεύοντας σε τσίρκο, ή ως μοντέλο, ή και ως επαγγελματίας παλαιστής.

Την άνοιξη το 1889 στις παραλίες της Βενετίας τον πρόσεξε ο Αμερικανός ζωγράφος Edmund Aubrey, ο οποίος θαύμασε το σώμα του και την ομορφιά του. Του συνέστησε ότι θα γνώριζε δόξα και πλούτη στο Λονδίνο με τέτοια κορμοστασιά.

Η πρώτη εμφάνιση στο Λονδίνο

Η εμφάνισή του στο Royal Aquarium Music Hall του Westminster το 1899 προκάλεσε αίσθηση.

Έφτασε ντυμένος με επίσημη βραδινή ενδυμασία και φορώντας ένα μονόκλ, για να αντιμετωπίσει τον Τσαρλς Σαμψών από την Αλσατία και τον Franz Bienkowski, με το προσωνύμιο Κύκλωπας, έναν 19χρονο άντρα με λαιμό ταύρου, από το Αμβούργο.

Αν κέρδιζε στις δοκιμασίες άρσης βαρών ο Sandow θα αμοιβόταν με £600 (αξίας 60.000€ σήμερα), ποσόν που άλλοι έπρεπε να δουλεύουν μια ζωή για να αποκτήσουν.

Οταν ανέβηκε στη σκηνή, οι θεατές είδαν τα επίσημα ρούχα που φορούσε και άρχισαν να τον χλευάζουν.

Ξαφνικά, πέταξε το κοστούμι και αποκάλυψε ένα τέλειο κορμί το οποίο κάλυπτε ένα αθλητικό κορμάκι. Το πλήθος σίγησε και ύστερα από λίγο είχε κατατροπώσει τους δύο αντιπάλους του.

Ο Sandow έγινε ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια στο βικτοριανό Λονδίνο.

Οι γυναίκες πλήρωναν για να τον αγγίξουν

Μέσα σε ένα χρόνο, όπου εμφανιζόταν προκαλούσε λιποθυμίες στις κυρίες και τις δεσποινίδες οι οποίες έτρεχαν για να θαυμάσουν τους φουσκωμένους μυς του. Η εξαιρετική σωματική διάπλαση του Sandow, με την τελειότητα να φτάνει ένα κλασσικό ελληνικό άγαλμα, έδειξε στους Βρετανούς πως μπορεί να είναι ένα υγιές ανθρώπινο κορμί.

Το 1897, ίδρυσε το Ινστιτούτο Φυσικής Αγωγής στην οδό St James, ένας πρόδρομος στα σύγχρονα γυμναστήρια. Εγινε ένας επιχειρηματίας και σπάνια έχανε την ευκαιρία να αυξάνει τον πλούτο του.

Στην πρώτη του περιοδεία στις ΗΠΑ, όπου κυρίεςτης καλής κοινωνίας πλήρωναν μέχρι και 300$ κάθε για να «τρέξουν» τα χέρια τους πάνω στους μυς του, κρυφά μέσα στο καμαρίνι του, κέρδιζε περίπου 3.000 δολάρια την εβδομάδα, μια περιουσία για την εποχή.

Ο Sandow παντρεύτηκε την Brookes Blanche, με την οποία απέκτησε δύο κόρες.

Πήρε τη βρετανική υπηκοότητα το 1906, και διορίστηκε καθηγητής της Φυσικής Αγωγής στο George V το 1911.

Ομως ο Παγκόσμιος Πόλεμος δεν άργησε και καθώς οποιοσδήποτε είχε σχέση με τη Γερμανία αντιμετωπιζόταν με καχυποψία, θεωρήθηκε Γερμανός κατάσκοπος και η επιχειρηματική αυτοκρατορία Sandow κατέρρευσε.

Ο μεγάλος σόουμαν θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στην αφάνεια, με την περιουσία του δραστικά μειωμένη.

Συνέχισε στο Ινστιτούτο του St James, όπου ένας Αμερικανός επισκέπτης το 1924 έκπληκτος διαπίστωε ότι ήταν ζωντανός και σε ηλικία 57 ετών βρισκόταν σε άριστη φυσική κατάσταση.

Αλλά ύστερα από λίγους μήνες τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα και πέθανε μερικές εβδομάδες αργότερα.

Ο Sandow γρήγορα ξεχάστηκε. Η νέα γενιά bodybuilders τον ανακάλυψαν εκ νέου στη δεκαετία του εξήντα και του εβδομήντα και η συνεισφορά του πρωτοπόρου Πρώσου στο bodybuilding αναγνωρίστηκε.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...