Translate Kapritsio

What Are These?

Ούτε οι Νομπελίστες δεν βγάζουν άκρη με την κρίση ..................

Αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον πλανήτη «ειδικοί», έστω θεωρητικοί, για το φλέγον θέμα της διαχείρισης της ελληνικής, της ευρωπαϊκής, της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αυτοί είναι σίγουρα οι άρτι βραβευθέντες με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2011 Αμερικανοί οικονομολόγοι Τόμας Σάρτζεντ και Κρίστοφερ Σιμς.Οι άνθρωποι που βραβεύτηκαν από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών για τις «εμπειρικές έρευνές τους για τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος στη μακροοικονομία». Οι περί ων ο λόγος κορυφαίοι καθηγητές, κάτοχοι εδρών σε φημισμένα Πανεπιστήμια όπως το New York University, το University of Minnesota και το Princeton, αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της ζωής τους στο να «αποκρυπτογραφήσουν» τη σχέση ανάμεσα στα οικονομικά μέτρα που επιβάλλονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και στο πώς αυτά επηρεάζουν τελικά την οικονομία. Και βραβεύτηκαν γι’ αυτό.
Ακόμα κι αυτοί λοιπόν δηλώνουν πως ΔΕΝ έχουν την απάντηση στο φλέγον θέμα της τρέχουσας κρίσης. ΔΕΝ έχουν μαγικές φόρμουλες, δεν μπορούν να αναλύσουν καν το κατά πόσον οι κινήσεις, η τρέχουσα διαχείριση της κρίσης από τους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες είναι οι πρέπουσες για να οδηγήσουν τη διεθνή οικονομία σε πιο «απάνεμα» νερά.
«Δεν υπάρχει εύκολη λύση απέναντι σε αυτό το … χάος των αγορών», δηλώνουν οι κύριοι Σάρτζεντ και Σιμς και η απάντηση σοκάρει γιατί ακριβώς αυτές τις καταστάσεις περιγράφουν στην αναλυτική τους έρευνα που τελικώς τους απέφερε το Νόμπελ!
«Πανικός και κρίσεις, ό,τι συμβαίνει αυτή την εποχή στην Ευρώπη, είναι αυτό που περιμένει κανείς να συμβεί σε μια κρίση τέτοιου εύρους. Μια κρίση που ενίοτε αυτοτροφοδοτείται από τις … προσδοκίες των επενδυτών, των επιχειρηματιών, των αγορών, αναφορικά με το τι θα συμβεί. Είτε στο καλύτερο, είτε στο χειρότερο δυνατό σενάριο»…
Οι δύο νομπελίστες, στη συνέντευξη που παραχώρησαν μετά τη βράβευσή τους, τόνισαν πως ακόμα και η επιλογή μιας κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία της με αύξηση του διαθέσιμου χρήματος (Σ.Σ: αυτό που ΔΕΝ κάνει η Ευρώπη τόσο καιρό) μπορεί να έχει περιορισμένες επιπτώσεις στην αγορά εφόσον αυτοί που θα την κρίνουν στην πράξη, επενδυτές και επιχειρηματίες, πιστέψουν πως το κρατικό χρήμα δεν θα είναι άφθονο, άρα ΠΑΝΤΑ οι αγορές θα έχουν περισσότερα κεφάλαια για να συνεχίσουν τις πιέσεις και τον φαύλο κύκλο της κρίσης!

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κύριος Σιμς, «εάν είχαμε μια απλή απάντηση, μια πρακτική λύση, θα την είχαμε ήδη μοιραστεί με όλο τον κόσμο.  Η δικιά μας έρευνα απλώς προσπαθεί να βρει έναν τρόπο εξόδου της παγκόσμιας οικονομίας από το χάος στο οποίο βρίσκεται σήμερα».  Για να συμπληρώσει: «Προτού καταστραφεί» …
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...