Translate Kapritsio

What Are These?

Τον Μάρτιο οι αποφάσεις για τα δάνεια των νοικοκυριών





Αν υιοθετηθεί η λύση του «κουρέματος», τα νοικοκυριά θα απαλλαγούν από χρέη ύψους 22,5 δισ. έως 34 δισ. ευρώ και οι επιχειρήσεις από οφειλές 30 δισ. έως 36 δισ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, θα διαγραφούν οφειλές από 50 δισ. έως 70 δισ. ευρώ...




Λύση για τα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αναζητεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες. Μάλιστα μία από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι είναι το «κούρεμα» των οφειλών από δάνεια σε ποσοστό από 20% έως 30%.
Μέσα στον Μάρτιο θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, όπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος, καθώς όλο και περισσότεροι δανειολήπτες δηλώνουν αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους.
Αν υιοθετηθεί η λύση του «κουρέματος», τα νοικοκυριά θα απαλλαγούν από χρέη ύψους από 22,5 δισ. ευρώ έως 34 δισ. ευρώ και οι επιχειρήσεις από οφειλές 30 δισ.-36 δισ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, θα διαγραφούν οφειλές από 50 δισ. έως 70 δισ. ευρώ.
Οπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», σχέδιο για το «κούρεμα» των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων παρουσιάστηκε πρόσφατα από την αμερικανική εταιρεία Bain στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της εξέτασης τρόπων και σχεδίων για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα την ανακεφαλαιοποίησή τους και τις επισφάλειες που θα προκύψουν, λόγω ύφεσης.
Η πρώτη «κρούση» από το υπουργείο Οικονομικών έχει γίνει ήδη στις τράπεζες για το ενδεχόμενο «κούρεμα» στα δάνεια. Οι τράπεζες από την πλευρά τους ζητούν πριν από την έκδοση νομοθετικής ρύθμισης να ζητηθεί η γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (όπως είχε γίνει και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά). Και σημειώνουν ότι δικαίωμα στο «κούρεμα» θα πρέπει να έχουν οι δανειολήπτες που φροντίζουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και όχι οι «μπαταχτζήδες».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...